Drżenie kierownicy przy włączaniu się wiatraka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daroo211
    Classic
    • 2010
    • 22

Rosyjski film "12" polecam fabuła opowiada o tym jak 12 ławników wydaje wyrok na rzekomego zabójce koniec filmu mnie zadziwił niesamowicie polecam ....
  • adrianst5
    Drive
    • 2009
    • 68

Jak w temacie mam w swojej Octavce... (jak już czas pokazał bardzo nietypowej) taki problem: ostatnio stojąc w korku zwróciłem uwage na nietypowe zachowanie kierownicy, kiedy tylko włączy się wiatrak-od chłodnicy, kierownica zaczyna drżeć i tak do momętu aż wiatrak skończy swoją robote. W gruncie rzeczy to mi nie przeszkadza, masuje dłonie i rozbawia ale może coś sie psuje i powinienem to wymienić, może coś doradzicie.
    Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...

Komentarz

• cycek
      Rider
      • 2009
      • 554

Toć to prawie nie realne.. Ale jeżeli, sprawdź: mocowania wiatraka, odłącz go na zimnym..
      Ja zawsze weryfikuję metodą prób i błędów.
      Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

pewnie wiatrak daje wibracje na całą bude i przy okazji kierownicę.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• adrianst5
          Drive
          • 2009
          • 68

Zamieszczone przez szkoda
          pewnie wiatrak daje wibracje na całą bude i przy okazji kierownicę.
          No też tak właśnie myśle ale co z tym zrobić nowy wiatrak ?? luz na jakiś łożyskach ??
          Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...

Komentarz

• Tomek_dx
            Rider
            • 2008
            • 398

adrianst5, A wiatrak masz oryginalny Temic czy jakiś zamiennik? Po pierwsze zamienniki w większości przypadków są źle wyważone i powodują wibracje, po drugie może być oczywiście luz na łożyskach (złap za śmigło i zobacz czy ma luzy) ale są to nienaprawialne łozyska ślizgowe po trzecie może spadła Ci metalowa blaszka ze śmigła wiatraka będąca masą równoważącą drgania. Te blaszki występują zazwyczaj w liczbie jednej lub dwóch na plastikowym smigle.
            Teoretycznie wentylator jest nierozbieralny i łozyska są niewymienialne ale ja sam go rozbierałem i trochę zregenerowałem bo zaczynał juz rzęzić. Są też magicy którzy wymieniają łozyska ślizgowe na kulkowe. Mimo to uważam, że jest to nieopłacalne ponieważ odwlekłem na rok wymianę na nowy ale jak mi w te wakacje stanął to spaliłem cewke sprężarki klimy i wpakowałem się w dodatkowe koszty. Na szczęście cewkę kupiłem za 80PLN a wymiana wlasna bo serwis klimy zaśpiewał za naprawę 900pln!!! Wtedy to miałbym dopiero oszczędności na wiatraku, nie mówiąc juz o ewentualnym przegrzaniu silnika
            Tomek

Komentarz

• maro21
              Drive
              • 2007
              • 78

adrianst5, od 4-ech lat jeżdżę szkodnikiem z takim samym silnikiem i mam taki sam objaw. TTTM.

Komentarz

• giqus
                Ambiente
                • 2010
                • 102
                • Octavia III combi (5E5)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pare miesięcy temu wsadziłem sobie zamiennik i jakieś tam drżenie na kierownicy czuć nie ma się czym przejmować - chyba że faktycznie masz oryginał i powoli zdycha.

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14885
                  • Octavia IV (NX3)

Jak wiatrak startuje - to daje wibracje. Ja zawsze czuję kiedy się włącza na maxa. Pozostaje tylko pytanie - jak znaczne sa tre wibracje???
                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Robert_P
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 209

Miałem podobnie , wprawdzie w innym aucie ale tez wina była nieorginalnego wentylatora. Nie było to aż tak tragiczne więc olałem temat.
                    Smerf Miętus

Komentarz

Pracuję...